Această rețetă clasică italiană își are originile în păstorii din Lazio, care se bazau pe ingrediente simple, stabile din punct de vedere al depozitării, pentru a crea mâncăruri consistente. Astăzi, Pasta all’Amatriciana este una dintre preferatele din casele și restaurantele din întreaga lume, fiind adesea servită cu bucatini sau spaghetti pentru o experiență savuroasă și sățioasă.
Ingrediente
- 150 g Guanciale
- 320g Spaghete
- 400g roșii decojite
- 75g Pecorino
- 1 Ardei iute proaspăt
- Vin alb
- Ulei de măsline
- 10 g sare / 1 l apă ( fierbeți pastele în minim 2 l apă )
Mod de preparare
1
Pentru a pregăti spaghetti Amatriciana (spaghete cu roșii și bacon), mai întâi fierbem apa pentru a găti pastele, apoi adăugăm sare. Ar trebui să fierbi cel puțin 3 litri de apă și să adaugi 30 g de sare.
2
Ia guanciale-ul, îndepărtează grăsimea de porc și taie-l în felii cu grosimea de aproximativ 1 cm, apoi în fâșii de aproximativ 0.5 cm lățime sau bucăți de dimensiuni la alegerea ta, dar nu prea mari.
3
Încălziți puțin ulei într-o tigaie, ideal într-o tigaie din oțel inoxidabil, adăugați ardeiul iute întreg și guanciale-ul tăiat în fâșii; rumeniți la foc mic timp de 7-8 minute până se topește grăsimea și carnea devine crocantă; amestecați des pentru a preveni arderea. Odată ce grăsimea s-a topit, turnați vinul alb, creșteți focul și lăsați-l să se evapore.
4
Transferați guanciale-ul în alt recipient și puneți deoparte, turnați roșiile curățate în aceeași tigaie, spărgeți-le cu mâinile direct in lichidul de gătit, continuați să gătiți sosul timp de aproximativ 10 minute. În momentul în care apa fierbe, turnați spaghetele și gătiți-le al dente.
5
Adăugați sare după gust, îndepărtați ardeiul iute din sos, adăugați fâșiile de guanciale în tigaie și amestecați bine. După ce spaghetele sunt fierte, scurgeți-le și adăugați-le direct în sosul din tigaie. Sotează pastele foarte repede pentru a le combina bine cu sosul. Dacă preferi pastele al dente, poți opri focul, altfel poți adăuga puțină apă de la fierberea pastelor pentru a continua gătirea. La final, presară brânză pecorino rasă: spaghettele tale all’Amatriciana sunt gata să fie servite!