Aceasta este o rețetă adevărată de spaghetti carbonara preparată în stil tradițional italian, fără nici o picătură de smântână. Se bazează doar pe ou și brânză pentru a face un sos carbonara bogat și cremos.
Ingrediente
- 180 g Guanciale
- 2 ouă întregi
- 2 gălbenușuri de ou
- 100g Parmezan ras
- 400g Spaghete
- 10 g sare / 1 l apa ( fierbeți pastele in minim 2 l apa )
Mod de preparare
1
Taie guanciale în bucăți cu latura de 1 cm grosime, apoi în bastonașe. Se poate curăța de piper înainte, după gust.
2
Pune ouăle și gălbenușurile într-un bol mare. Amestecă cu un tel pentru a combina. Apoi adaugă parmezanul și amestecă.
3
Pune la fiert 4 litri de apă cu 40 g sare. Adaugă pastele și gătește conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Cantitatea optimă pentru fiecare litru de apă este de 10 g de sare. Aceasta conferă un gust perfect pastelor, astfel încât ele să nu fie dulci.
4
Păstrează apa de la paste – Exact înainte de a le scurge, scoate o cană de apă în care s-au fiert pastele, apoi scurge pastele. Apa de la paste ne va ajuta la legarea sosului deoarece este bogată în amidon în urma fierberii pastelor.
5
Gătește guanciale – În timp ce pastele fierb, pune guanciale într-o tigaie non-aderentă la foc mediu-mare. Gătește timp de 4-5 minute până devine auriu. Nu este nevoie de ulei – pe măsură ce guanciale se încălzește, grăsimea se va topi, astfel încât va prăji în propria grăsime.
6
Toarnă pastele fierbinți în tigaie și amestecă pentru a le acoperi în grăsimea de guanciale. Amestecul de paste și guanciale trebuie să aibă o temperatură adecvată pentru următorul pas. Țineți cont că dacă pastele sunt prea fierbinți sosul se va transforma într-o semiomletă, ceea ce nu dorim.
7
Transferă pastele și orice grăsime rămasă în tigaie în bolul cu ouă sau totul într-o oală nouă . Adaugă 1/2 cană (125 ml) de apă în care s-au fiert pastele. Amestecă viguros folosind mânerul unei linguri de lemn timp de 1 minut și urmărește cum sosul se transformă de la apoasă la cremoasă și se lipește de pastele.
8
Pune în farfurii călduroase. Servește imediat, decorând cu puțin parmezan reggiano, dacă dorești, și un praf de piper negru și pătrunjel tocat fin. Poftă bună!
Super bune!